Veritabanı, bilgilerin kaydedilmesine ve bu bilgilerin güncellenmesine olanak sağlayan ve bunların üzerinde gelişmiş sorgular yapılabilen depolama ortamıdır. Veriler topluluğu olarak da tanımlanabilir.
Veritabanlarına eklemeler, düzenlemeler ya da güncellemeler yapılabilmektedir. Gerektiği takdirde silme işlemleri ya da var olan bilgiler üzerinde sorgulama işlemleri de gerçekleştirilmektedir. İçerisinde var olan bütün veriler ile işlemler yapılması sağlanır.
Asıl amacı kurumsal verileri işlemektir. Düzenli şekilde elektronik ortamlarda kaydedilen bu veriler, kontrol ya da yedekleme gibi birçok uygulama ve kullanıcının hizmetine sunulmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan veritabanı programları arasında Microsoft SQL Server, Microsoft Access, Oracle, Sybase’dir.
VERİTABANI NERELERDE KULLANILIR?
Veritabanı birçok yerde kullanım alanına sahiptir:
Web siteleri ilk örnek olarak verilebilir. Örneği E-ticaret siteleri; ürünler, ürünlerin bilgisi, üyelikler, yapılan alışverişlerin kayıtları gibi saklanması gerekli bütün bilgiler veritabanında yer almaktadır.
Hastaneler, bankalar, kamu kuruluşlarında bulunan bilgiler
Şirketlere ait müşteri, ürün, üretim, personel vb. hakkında bilgilerin olduğu veriler
Marketler, kitapçılar, eczaneler ya da alışveriş yaptığımız işlemler her daim veritabanı üzerindeki veriler ile gerçekleşmektedir.
VERİTABANI NASIL KULLANILIR?
Veritabanları verilerin depolandığı bir sistemdir. Veritabanları VTYS olarak bilinen yazılımlarla oluşturulmaktadır. Veri Tabanı Yönetim Sistemleri sayesinde veritabanı yönetilebilmektedir. Veri modelleme türlerine ve sundukları özelliklere göre farklı kategorilere ayrılmaktadır.
İlerleyen teknolojiyle gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturulan bu modellerin her biri çeşitli veri depolama çözümleri sunmaktadır.Günümüzde İlişkisel veritabanı modeli en yüksek kullanım oranına sahip VTYS modelidir.
Veri modelleme türleri aşağıdaki gibidir:
Relational database management system (RDMS) (İlişkisel veritabanı yönetim sistemi)
NoSQL database management system (Not only SQL database management system)
Columnar database management system (CDBMS)
In-memory database management system (IMDBMS)
Cloud-based data management system
Veritabanı kullanmanın önemi oldukça fazladır. Veritabanı sistemindeki bütün bilgiler,excel gibi bir tabloda tutulmaya çalışıldığında zaman geçtikçe bu tablolarda binlerce kayıt olacaktır ve bu kayıtların birbiri ile ilişkilerini kurmak imkansız bir hal almaya başlayacaktır. Veritabanı sistemleri de bu verileri saklayan, düzenleyen ve istenildiğinde hızlı bir şekilde sunan sistemdir.