Java Script, bir programlama dilidir. Betikler sayesinde tarayıcı kullanıcıyla etkileşim halinde bulunur ve web sayfasının içeriğinin değiştirilmesi sağlanmaktadır.
Java Script, php gibi programlara alışık olanlar için oldukça kolay bir yazılım yapısına sahiptir. Yapısı basit görünse de bunun yanında oldukça gelişmiş bir programlama diline sahiptir. Öğrenmek için bol bol pratik yapılması gerekmektedir. Yaygın tekniklerin incelenmesinin de oldukça faydası olacaktır. Web sayfalarının görünümünün mükemmelleşmesi, işlevselliğin artırılması amacıyla HTML kodu içerisinde kullanılabilmektedir. javaScript, programlama dili özelliklerine ve de uygulamalarına sahiptir.
JAVASCRİPT TARİHÇESİ
Java Script, 1997 yılında 10 günde Nestcape çalışanı BrendanEich tarafından üretilip kullanılmaya başlanmıştır. Java programlama dili makul bir süre kullanımdaydı ve 1995 yılında web’de de kullanılabilmesi için araştırmalar başlamıştı. Eich, yeni bir dil geliştirmek için; iki dilin doğrudan birbirine benzememesine karşın, Live Script adını Java Script olarak değiştirerek yeni bil yol açtı ve bu noktada ilerlemeler devam etti. Bu ciddi bir karardı ve günümüze gelecek olursak kararın doğru olduğu ortadaydı.
Java Script ilk sürümünden itibaren her zaman gelişime açık bir özellik göstermiş olup, devamlı geliştirilmiş ve sürüm güncellemeleri yapmıştır. Gelişimi bu şekilde devam etmiştir.
O dönemler henüz tam olarak yorumlanamadığı için ne olduğu konusunda merak söz konusuydu. İlk üretildiği andan şu ana kadar güncellemelere açık olmuştur ve bu şekilde ilerlemiştir.
BrendanEich, Mozilla Vakfı’nı kurmuş olup Java Script dilini geliştirme süreci hala devam etmektedir. Java Script programlama dili üç kısımdan oluşmaktadır: Temel Kısım, Belge Çözümleyici ve Belge Nesne Modeli.
JAVASCRİPT TEKNİK ÖZELLİKLERİ
JavaScript ile HTML’in kaynak kodlarına ulaşabilir, sayfa post işlemleri yapılabilir, kullanıcılara mesaj verilebilir.Özet olarak bu programla bir internet web sayfası dinamik olabilir.
JavaScript teknik özellikleri aşağıda sıralanmıştır:
İstemci (client) tarafından (örn. web tarayıcı) yorumlanır (derlenmez).
Nesneye dayalı bir dildir. Nesne tipleri arasında farklılık yoktur. Bir nesneye güncel özellik ve metotlar dinamik olarak sistem üzerine katılır.
Değişken veri tip bildirimi mekanizması yoktur.
Dinamik bağlama mekanizması kullanılır başka bir deyişle nesneye verilen referanslar çalışılan zamanlarda kontrol yapılır.