Merhaba, bugün e fatura nedir, nasıl kesilir, kimler için zorunludur, e faturanın avantajları neler onlardan bahsedeceğim.
İnternetin gelişmesi ile birlikte ticaret ağ sistemi üzerinden kolay bir şekilde yapılır. Ticarette vergi mükellefi olduğu için satışı yapılan ürünlere fatura kesme zorunluluğu vardır. İnternet üzerinden yapılan alışverişler için e fatura kesilmektedir. Böylece yasal olarak satış yapabilme hakları kazanılır. Kişilerin e mail adreslerine e fatura gönderilir. Herhangi bir sorun olduğunda bu faturalar incelenmektedir.
E Fatura Nedir?
Teknolojin gelişimi faturaların dijital ortamda oluşmasını sağlamıştır. Bu faturalarda basım maliyeti yoktur. Elektronik fatura ağ sistemi üzerinden hazırlanmaktadır. Firma ya da şirketler e faturayı elektronik olarak direkt alır ve müşterilerine iletir. E faturada basım masrafları yoktur. Mali açıdan oldukça avantajlıdır. Aynı zamanda hızlı kesildiği ve fatura müşteriye iletildiği için zaman kaybı yaşanmaz.
E Fatura Nasıl Kesilir?
E Fatura hakkında bilinmesi gereken en önemli noktadır. E faturanın eksiksiz tam kesilmesi gerekir. Herhangi bir hata şirket ya da firmalar açısından olumlu sonuçlanmaz. Bu yüzden e fatura nasıl kesilir detaylıca öğrenmek gerekir. E Fatura kesme işlemi oldukça pratiktir. Fatura kesme zorunluluğu olan sektörlerde GİB Portal ve Özel Entegratör firmalarla anlaşma sağlamak gerekir. Bu firmalar genellikle geçiş görevi üstlenmektedir. Firma ya da şirketler fatura kesmek için öncelikli olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne gidip bilgi almalı ve başvuru yapmalıdır. Başvurudan sonra fatura kesmek için mali mühür temin edilmektedir.
Şahıs şirketleri fatura kesmek zorundadır. Böylece vergi sistemi kolaylıkla kontrol edilir ve muhasebesi yapılır. Şahıs şirketlerine sahip olan kişiler e imza almalıdır. E imza hakkını e fatura olarak değiştirerek fatura kesebilmektedir. E fatura sistemine geçildikten sonra yapılan ticaretler kolay bir şekilde faturalanır.
E Fatura Kimler İçin Zorunludur?
E fatura neden tercih edilir? Teknolojinin bu kadar çok kullanılması kâğıt kullanımının kontrolünü artırmıştır. Aynı zamanda basım maliyetini düşürerek insanların giderlerinin azalmasını sağlamıştır. Zaman kaybı olmadan firmalar anında fatura keserek mali durumu kontrol edebilmektedir. Sanal olarak ticaret yapan ya da vergi mükellefi olan bireyler e fatura kesmek zorundadır. Devlete olan vergilerin oranlarını hesaplamak ve herhangi bir yasal sorunda hakları savunmak için e fatura kesilmelidir.
- 2018-2019 yılı brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan vergi mükellefleri
- 2018-2019 yılı brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan vergi mükellefleri
- 2020 yılında brüt satısı 5 Milyon ve üzeri olan vergi mükellefleri
- 2021 yılında brüt satışı 5 Milyon ve üzeri olan vergi mükellefleri
- Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans kullanan mükellefler
- Komisyonculuk ve Tüccarlık yapan sebze vergi mükellefleri
- İnternet ortamında reklamcılık faaliyeti gösteren mükellefler
- Ağ sisteminde gerçek ve tüzel kişilere yönelik ev, araba gibi gayrimenkul ve araçların satılması, kiralanmasını sağlayan web sitesi sahipleri ve ajansları


E Faturaların Avantajları Nelerdir?
E fatura kullanmak internet üzerinden iş yapan herkes için gereklidir. Devlete ne iş yaptığını bildirmek, vergi vermek, ticaretle ilgili sorun olduğunda hakları savunabilecek durumda olmak için e fatura kesilmesi gerekir. Normal fatura ile karşılaştırıldığında avantajları oldukça fazladır.
- E fatura sistemi ile çalışan tüm işlerde masraf daha azdır. Basım masrafları bunun başında gelmektedir. Toner, kâğıt, zarf, mürekkep gibi birçok ürün alınmayacağı ve kullanılmayacağı için mali açıdan tasarruf edilmesini sağlar. Aynı zamanda faturaları kesmek için ayrı bir iş gücüne ihtiyaç olmamaktadır. Fatura kesimi internet, elektronik ortamdan hızlı bir şekilde kesilir.
- Ödemeleri ve fatura kesme işlemlerinin hızlı şekilde yapılmasına olanak tanır. Fatura kesme programları kullanılarak anında fatura kesilir. Normalde fatura işlemleri için basım, gönderim beklenecektir. Ancak e faturada bu bekleme süresi olmadığı için zamandan tasarruf sağlanır.
- Muhasebe işlerinde kolaylık sağlanır. Elektronik ortamda kesilen faturalar hızlı bir şekilde düzenlenerek muhasebe programlarına aktarılır. Finansal olarak şirketler kolay takip edilebilmektedir.
- E faturalar elektronik ortamda olduğu için istenilen zamanda ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda kaybetme gibi problemler yaşanmayacaktır. Geçmişe dönük faturalara hızlı bir şekilde erişmek mümkündür.
- E fatura arşivi oluşturulurken elektronik sistemden yararlanıldığı için hata, sorun olma riski oldukça azdır. Olsa bile hızlı bir şekilde telafi edilebilir.