HTML Nedir? Başlangıç HTML Kodları Nelerdir?

1
427

Html web sayfaları hazırlamak için kullanılan bir işaretleme dilidir. Kullandığımız web tarayıcıları (Internet Explorer, Firefox, Chrome vb.) bu kodları anlayarak görsel web sayfalarına dönüştürürler. Html bir programlama dili değildir. Web sitlerinde iletişim formu HTML ile yapılır ancak giriş formunun işleyebilmesi için yani email ve şifre girilip, giriş yap butonuna basınca işlem yapması için programlama dili gerekir. İşte HTML ile programlama dili arasındaki farkı ve birbirine bağlılığı bu şekilde anlayabilirsiniz. Programlama dilleri php, asp vb. olmadan tek başına bir işe yaramaz, sadece bir görüntü oluşturabilir html. Programlama diliyle yapılan kontrol ve işlemler bunların çalışabilir olmasını sağlar, işlem yapmasını sağlar. Burada mantığı kavradıysanız kodları görünce ve işlemler yapmaya başladıkça farkı daha rahat görebileceksiniz.

Html tagı “<” işareti ile açılır, “/>” işaretleri ile kapatılır. Html ile site oluştururken kodlarınız <html> açılış ve </html> kapanış tagları arasına yazılmalıdır.

Html içerisinde olmazsa olmaz 2 parça bulunur birisi head diğeri ise body kısmıdır.

Head ( Üst bilgiler kısmı ) : Head bölümünde, title: sitenizin başlığını, description: sitenizin açıklamsını, keywords: sitenizin anahtar kelimelerini bura yazıyorsunuz ayrıcı font dosyalarınızı, css dosyalarınızı da bu kısımda çağırıyorsunuz. Site içerisinde kullandığınız bazı kolay css ve javascript kodlarınıda bu araya yazabilirsiniz.

Body ( İçerik kısmı ) : Body kısmı ise sitenizin kullancı ekranında görünecek kodlarınızın yazıldığı alandır.

Sitenizi eski tablo ile oluştururken yada yeni nesil daha düzenli olan div ler ile oluştururken body arasına yazmalısınız.

Örnek bir html sayfası şu şekildedir;
<html>
<head>
<title>Site Başlığı</title>
<meta name=”description” content=”Site Açıklama”/>
<meta name=”keywords” content=”Site Anahtar Kelimeleri”/>
</head>
<body>
Site İçerik Alanı.
</body>
</html>
Bu kodları basit not defterinde ya da dreamweaver gibi programlarda yazabilirsiniz. Uzantısı html yada php olabilir, örnek index.html dosyasına yukarıdaki basit kodları yerleştirdiğiniz ekrana “Site İçerik Alanı.” yazacaktır. Html bize burada ekrana yazan “Site İçerik Alanı.” süslü şekilde yazmamıza yardımcı olur.

Benim gibi webtasarımcılar sitelerini oluştururken, ilk adımda siteyi photoshop da tasarlarız daha sonra html kodlarını css yardımı ile yazarak sitenin statik hali oluşturulur. Bundan sonraki aşama ise siteyi php veya asp ile dinamik hale getirmektir.

Temel biçimlendirme kodlarından bahsedip bize başlangıç için asıl lazım olacak form oluşturma kodlarına gideceğiz.

Yazı biçimlendirmeye dair html kodlar şunlardır;

<b> </b> – (Yazıyı bold(kalın) yapar. )

<i> </i> – (Yazıyı italik yapar. )

<u> </u> – (Yazıyı altı çizili yapar. )

<h> </h> – (Başlık etiket olarak kullanılır, <h1> </h1> ve <h6> </h6> arası olarak büyüklüğüne göre başlıklarda kullanılır. H1 en büyük H5 En küçük olarak kullanılır.)

<p> </p> – (Yazıyı paragraf boşluğu vererek düzenleme yapar.)

<br> – (10 satır yazıdan sonra 11. Satırı alta atmak için <br>kullanılır.)

Başlangıç olarak html en kolay böyle anlatılır diye düşünüyorum.. Html, css, jquery, php gibi alanlarda sorularınız olursa iletişim formunu doldurursanız sizlere yardımcı olabilirim.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz