Blog, insanların bilgi almasını sağlayan önemli bir araçtır ve buradaki blog yazılarının da hem imla kurallarına uygun, hem de etkili olması gereklidir. Peki, etkili blog yazıları nasıl yazılır? Öncelikle yazıların içeriği dolu olmalı, yazının uzunluğunun çok fazla olmamalı, etkileyici, okurken tebessüm ettirici olmalıdır. Bu şekilde yazılan yazılar daha çok rağbet görmektedir. Ayrıca önemli olan blog yazılarının okunma oranı değil istenilen bilgiye ulaşılmasını sağlamaktır. Etkili blog yazarken ilgi alanı ile ilgili konulara yönelmek en doğru yöntemdir. Herkesin belli bir konuda uzmanlığı vardır. Bilgi sahibi olunan bir konuda yazı yazıldığında çok büyük avantaj elde edilmektedir. Ayrıca konu hakkında bilgi sahibi olunduğunda son derece etkili bir yazının yazılabilmesi de mümkün olmaktadır. Ayrıca etkili blog yazısı yazmak için okuma alışkanlığının da geliştirilmesi gereklidir. Çünkü az okuyan bir kişinin etkili bir blog yazısı yazmanı imkânsızdır. Yazıların içeriği de anlaşılabilir olmalıdır. Süslü kelimeler seçilerek insanların sıkılabileceği bir içerik oluşturmak, yazarlığın başlamadan bitmesine neden olabilmektedir. Ya da sadece bu şekilde yazılan yazıları seven insanların ilgisini çekmektedir. Oysaki blog yazıları toplumun geneline hitap etmelidir.
Etkili blog yazıları nasıl yazılır sorusunun en önemli cevabı da yaratıcı ve yeni konulardır. Benzersiz bir içerikle yazı yazmak önemlidir. Farklı blog sitelerinde yer alan yazıları kopyalayıp birkaç cümle eklemek, olumsuz sonuçları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca bu tür içeriklerin blog yazarının saygınlığına da gölge düşürmektedir. Etkili blok yazmak için yararlı bilgilerin paylaşılması da önemlidir. Etkili bir blogun en önemli ayrıntısı başlıktır. Sonrasında da blog yazısının içeriği gelmektedir. Ziyaretçilerin dikkatini çeken ilk husus yazının başlığıdır. Yazının bütünü ne kadar ilginç olursa olsun sıradan bir başlık olduğunda, fazla dikkat çekmeyeceği için okunma sayısının az olması muhtemeldir. Bu nedenle yaratıcı ve dikkat çekici başlıklar kullanılmalıdır. Ancak dikkat çekici olsun diye yazının bütünüyle hiç ilgisi olmayan bir başlık da atılmamalıdır. Yazının ilk paragrafı da önemlidir. İlk paragrafın dikkat çekici ayrıntılarla süslenmesi, okuyucuyu o yazının tamamını okumaya yönelmesini sağlamaktadır. Yazılar görsellerle desteklenmesi de ziyaretçilerin dikkatini çekme konusunda çok önemli bir ayrıntıdır. Yazılardaki görsellerin orijinal olması da son derece önemlidir.
Yazının uzunluğuna da dikkat edilmelidir. Çok uzun yazıların genelde okunmayacağı bilinmelidir. Ayrıca çok kısa yazılar de dikkat çekmemektedir. Bunun için blog yazısının orta uzunlukta ve bilgi verici olmasına özen gösterilmelidir. Ortalama 500 ila 800 kelime arasındaki bir yazı ideal bir uzunluktadır. Okuyucunun, daha uzun yazılardan sıkılsa olasılığı çok fazladır. Bu nedenle blog yazılarının roman gibi çok uzun olmamasına dikkat edilmelidir. Etkili blog yazıları nasıl yazılır diye yapılan araştırmalarda, yazı içinde çeşitli yönlendirmeler yapılması gerektiği de belirtilmektedir. Bu sayede okuyucunun konuşa çok daha fazla hâkim olması sağlanmaktadır. Bu yönlendirmeler, konu ile ilgili başka bir yazıya link verilerek yapılabilmektedir.