CSS, Cascading Style Sheets kelimelerinin kısaltmasıdır. Dilimizde ise ‘’Sitil Şablonları’’ ya da ‘’Basamaklı Biçim Sayfaları’’ şeklinde adlandırmaktayız. CSS’den en basit haliyle bahsetmemiz gerekirse; HTML etiketlerimizi görsel olarak, boyut, renk, font, biçim gibi enstrümanlarımızı geliştirmemizi, daha şık tasarımlar sunmamızı ve bunları yaparken de zamandan ciddi anlamda tasarruf yapmamızı sağlamaktadır.
CSS’nin çıkışından önce, her bir html tag’ı için ayrı bir sitil tanımlaması yapmak gerekiyordu ve bu işlem gerçekten çok zaman aldığından ve çok meşakkatli olmasından dolayı bu durum CSS ile başka bir aşamaya taşındı. CSS sayesinde web tasarımları kolaylaştırıldı. Mesela tek bir CSS satırı ile binlerce satırlık bir HTML dosyasını değiştirmek bile mümkün oldu. Bu da zaman tasarrufumuzu ön plana çıkartan bir etken oldu.
CSS3 W3C’nin en son geliştirdiği CSS sürümüdür. CSS3 ile çok fazla yeni özellik gelmiştir. Mesela web sitemizde animasyon da kullanabilmek için, Adobe Flash ile yapılmış bir animasyonu siteye eklememiz gerekirken, CCSE varken, bu programı hiç kullanmadan direk CSS3 üzerinden animasyonu kendimiz yapabiliyoruz. Bu da bize büyük bir artı getiriyor. Ayrıca CSS3 ile gölgelendirme (shadow )de yapmamız mümkün kılınmıştır.
CSS3 NERELERDE KULLANILIR?
CSS3’ün görselleştirme istenen bütün web sitelerinde kullanılması mümkündür. Günümüzde CSS kullanılmayan web sitesi neredeyse yoktur diyebiliriz.CSS ile daha detaylı ve göz alıcı siteler tasarlamak mümkündür. Sağladığı şıklıklar ve tasarımlar CSS’yi bizler için önemli bir enstrüman olarak öne sürülmektedir.
CSS3 NE İŞE YARAR?
CSS ile sitedeki butonların, yazıların, form elemanlarının ve diğer HTML etiketlerinin renklerini, büyüklüklerini, konumlarını ve ayrıca tasarımlarını da ayarlayabiliriz. Ayrıca daha önceden de açıkladığımız gibi animasyonlar ve görsel efektler de direkt olarak farklı bir program kullanmaya ihtiyaç duymadan yapabiliyoruz.Bu da CSS için farklı bir cazibe noktası olmaktadır.
CSS kullanarak web sitemizin dış görünümünü renklendirebilir, ayrıca bunu yaparken zamandan da makul ölçüde kazanabiliriz. Bilgisayar ekranları ya da daha büyük ekranlar için tasarlanan siteler, çok daha küçük ekranlara da uyarlayabilir ve bu şekilde kullanıcıların dikkatini çekmeniz sağlanabilmektedir.
Yazılımın temel yapı taşlarından biri olan bir dildir. günümüzdeki her insanın en azından mantığını bilmelidirler