Browser ( Tarayıcı ) Nedir ?

0
386


Browser olarak da bilinen tarayıcı web sitelerine erişim sağlayabilen programlara verilen isimdir. Tarayıcılar web sitelerinde bulunan yazı, resim, video gibi farklı içeriklerin ekranda görüntülenebilmesini sağlamaktadır.
Tarayıcılar internete ulaşım sağlayabilmemize neden olması sebebiyle hayatımızda yeri ve önemi büyüktür. Bunun yanı sıra değişik tarayıcı seçeneklerinin bulunması sebebiyle her internet sitesi tarayıcılarda farklı bir şekilde görünecektir. Bu nedenle tarayıcı seçimi yaparken başarılı bir görüntüleme yapılabilmesi oldukça önemli olacaktır.


Browser (Tarayıcı) Yapısı Nasıldır?
Web sayfalarının görüntülenmesinden sorumlu olan Browser (tarayıcı) 7 farklı katmandan oluşmaktadır. Bu katmanlar sırasıyla işlevlerini yerine getirerek web sitesinde yazı, resim ve videoların görüntülenebilmesini sağlamaktadır. Tarayıcının yapısı şu şekildedir;
Kullanıcı Ara yüzü: Bu bölüm tarayıcı ile iletişim kuran bölümdür. Kullanıcı ara yüzü görselliğin ön plana çıkmış olduğu bölümdür. Bu bölümle ileri geri butonları, adres çubuğu ve yer imleri bulunmaktadır.
Tarayıcı Motoru: Bu bölüm kullanıcı ile rendering motoru arasındaki eylemleri sıralayan birimdir.
Rendering Motoru: Bu bölüm görüntünün web sitesine düşürülmesinden sorumlu olan bölümdür.
Networking: Ağ iletişimi olarak da bilinen bu birim tarayıcı ile sunucular arasında farklı protokoller kullanarak veri alışverişini sağlayan birimdir.
DisplayBackend: UL uç adı verilen DisplayBackend bazı kullanıcıların temel grafiklerin oluşturulabilmesini sağlamaktadır. Web sitesi üzerinde grafikler görüntüleneceği zaman bu birim devreye sokulmaktadır.
JS açıklayıcı: JavaScript kodunun çözümlenip çalıştırılabilmesini sağlayan bir birimdir.
Veri Depolama: Görüntülenen verilerin geçici olarak depolandığı bölümdür. Depolanan veriler belirli bir dolum yüzdesine ulaştığında otomatik olarak silinmektedir.


Browser(Tarayıcı ) Çeşitleri Nelerdir?
Browser çeşitleri oldukça fazladır. Bu tarayıcıların her biri farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Bazı durumlar tarayıcı sayfaların görüntülenmesi görevini yerine getiremeyebilir. Bu durumda farklı bir tarayıcının kullanılması önerilmektedir. Günümüzde en çok kullanılan Browser çeşitleri şunlardır;
Google Chrome: Bu tarayıcı en çok talep gören ve kullanılan tarayıcı çeşididir. Diğer kullanıcılara nazaran daha fazla RAM bellek kullanmaktadır. Bunun yanı sıra içeriğin çok önceden yüklenmesi konusundan oldukça başarılı bir tarayıcıdır. Google Chromegenellikle sık hata veren bir tarayıcı uygulaması değildir. Ayrıca bu tarayıcının hata vermemesi için güncellemesinin yapıldığından emin olunması gerekir.


MozillaFirefox: Mozilla vakfının bir tarayıcısı olan Firefox gizli olması ve uzantılarının fazla olması nedeniyle talep görmektedir. Aynı siteleri farklı kullanıcı hesapları ile açık tutabilmenize olanak sağlamaktadır. Genellikle hata vermeyen bir tarayıcı olmaması sayesinde kullanıcıların interneti verimli kullanabilmesini sağlamaktadır.


Apple Safari:

Safari reklam ve videoları temizleyen Okuma modunu oluşturmuş tarayıcı sistemidir. Iphone kullananlara özel olan bu tarayıcı sistemi parmak izi özelliği sayesinde kullanıcıların izlenmesini engelleyebilmektedir.


Opera: Opera sistemi gizlilik konusunda oldukça iddialı davranan, internete bağlı olan tüm uygulamalara hızlı bir erişim sağlayan, daha az veri tüketimi yapabilen, sık kullanılan sayfa ve uygulamalara hızlı erişim sağlayan başarılı bir tarayıcıdır.
Microsoft Edge:

Edge 4K video, dizi ve film izleyebilmeyi sağlayan tek tarayıcıdır. Yüksek performans, düşük depolama ve disk kullanabilme gibi pek çok ilgi çekici özellikleri bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz