Bilgi teknolojisi kategorileri, bilişimde kullanılan tüm araç ve teknolojilerin alt koludur. Bilgi teknolojileri, bilgileri depolamak, verileri işlemek, bu verileri internet üzerinden iletmek veya kullanılabilir hale getirmek için kullanılan teknikler veya teknolojilerdir. Bilgisayar dahil tüm teknolojileri kapsayacak kadar geniştir. Bu nedenle, bilgi teknolojileri hakkında konuşurken, bunları genel anlamda kategorilere ayırmak yararlı olacaktır.
Bilişim Teknolojileri Kategorileri
Bilgi teknolojisi kategorileri genellikle aşağıdaki iki ana başlık altında incelenmektedir.
Yazılım: Cihazlara, elektronik cihazlara belirli şeyler yapan tüm programlar denenir. Bu programlar, aygıtların çalışmasını kontrol eden, iletişim kurmalarını sağlayan veya görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olan komutları kullanır.
Donanım: Donanım, bilgisayarı genel anlamda oluşturan elektronik bileşenlerdir.
Yazılım nedir?
Yazılım, bir işin yapılmasına izin veren komutların genel adıdır. Yukarıdaki tanımda belirtildiği gibi, cihazlar görevlerini yerine getirmek ve uygulamak için kullanılan programlardır. Yazılımın kullanım alanları ile ilgili olarak, akıllı telefonlar, televizyonlar, tabletler, bilgisayarlar ve bilgi iletişim teknolojilerinin yanı sıra otomotiv veya inşaat gibi sektörlerdeki makine veya ekipmanlarda da kullanılmaktadır. Bu anlamda yazılımın birçok alanda var olduğu kolayca söylenebilir.
Bir bilgi teknolojisi kategorisi olan yazılım iki kategoriye ayrılır ve bu kategoriler farklı iş kollarına ayrılabilir. Genel olarak yazılım, sistem ve uygulama yazılımı olarak ikiye ayrılır.
Sistem yazılımı, birçok programın tam çalışması için üretilmiş bir yazılımdır. İşletim sistemleri örnek olarak verilmiştir. Herkesin bildiği gibi, Windows 10, Mac OS X gibi yazılımlara işletim sistemleri denir. Ubuntu açık kaynaklı işletim sistemlerinin Pardus’u geliştirilebilir ve Türkiye de buna dahildir.
Uygulama yazılımı ise kullanıcı odaklı programlardır. Uygun programlama dilleriyle oluşturulmuş bir uygulama yazılımı örneği verirsek, mobil uygulamalarda sık karşılaştığımız ticari yazılım veya eğlence yazılımları hakkında konuşmak mümkündür.
Donanım Nedir?
Diğer bir bilgi teknolojileri kategorisi olan donanım, bilgisayarları oluşturan elektronik bileşenlere verilen adlardır. Donanım bilgisi için, kişinin belirli miktarda elektrik-elektronik bilgisine sahip olması gerekir. Donanım parçaları dahili ve harici donanım bileşenlerine ayrılmıştır.
Harici donanım birimleri; fare, klavye, monitör, web kamera, hoparlör, kulaklık, mikrofon, tarayıcı veya yazıcı. Dahili donanım birimleri; Bunlar kasada bulunan anakart, işlemci, sabit disk (sabit disk), RAM Bellek, ROM Bellek, video kartı, ses kartı, ethernet (ağ) kartı, güç kaynağı gibi parçalardır.