Blog Nedir ve Blog Türleri

0
578

Blog nedir sorusuna ilk blog kavramının ne anlama geldiğinden anlatmaya başlayalım. Blog, insanların sosyal hayatta öğrendiklerini, bildiklerini, paylaşmak istediklerini yazdığı web tabanlı sistemdir blog. Web tabanlı dedim dikkat edin, yani bu şu anlama geliyor; bir web siteniz olacak, takipçileriniz, ziyaretçileriniz olmalı. Bloglarda sadece takipçi çekmek asıl amaç olmamalı, ya da takipçi çekip reklamdan adesense den para kazanmak olmamalı asıl amacımız yazmak için kişisel blog açmalıyız diğer türlü adı kişisel değil teknoloji bloğu olmalıdır. Piyasadaki bloglar ile aranızda ki incecik çizgiyi kavrayın arkadaşlar eğer o başlığa kişisel blog yazmaya cürret ediyorsan, bence bir blogcu onun hakkını tam olarak vermeli. Sen markete gidip bir süt alıyorsun eve geldiğinde onun aslında süt değil de yoğurt olduğunu fark ediyorsun. İşte bu bloğun başlığına yazmış olduğunuz o ince ayrıntıda buna benzer. Kişisel blog diyerek web sayfanıza gelen bir ziyaretçinize takipçinize kişisel bir üslup ile birlikte düşüncelerinizi vermelisiniz arkadaşlar. Hatta ve hatta düşüncelerinizden daha çok deneyimlerinizi paylaşmaya çalışırsanız daha iyi olacaktır.

Blogunuzu adsense çöp reklamlarıyla doldurmayın arkadaşlar, gel gelelim hepimiz bu dünya’da yaşıyoruz ve her ne kadar önemsiz desek de maddiyat herkes için önemli bu devirde. Ben kişisel blog açmaya karar verdiğim ve attığımda bu ince çizgiye dikkat ettim, kendi tarzımı ortaya koymaya çalıştım umarım başarılı olabilirim. Sitenizin ilk günlerden her tarafını reklamlar ile doldurmak size fazla bir şey kazandıramaz arkadaşlar. Kısaca sadece para için yazmayın lütfen.

Blog Türleri

Kişisel blog sitelerini birçok farklı şekilde kullanan blog yazarları var. Bir kısmı bloglarını yaşadıkları olayları, bilgi ve tecrübelerini paylaşmak için kullanırken bir kısmı da ilgi duyduğu alanlar üzerine içerikler oluşturuyor. Bunlar arasında teknoloji, moda ve kişisel deneyimlerin paylaşıldığı bloglar başta geliyor. Bu blogların kişisel olmasının nedeni ise şirketlerin ürün ve hizmetlerini paylaştıkları bloglardan farklı olarak kişisel amaçlara hizmet ediyor olması. Kişiler ilgilerini çektiği konular ya da yazmak istedikleri içerikleri paylaşabilecekleri bloglar oluşturarak bunu herkese duyurabilir. Oluşturulacak içeriklerin özgün ve sürekli olması temel şart. İnsanoğlu, var olduğu günden bugüne kadar çok farklı şekillerde ve çok farklı amaçlarla notlar tutmuştur. Yazının bulunmasından önce, mağara duvarlarına çizilen resimlerden başlayarak, yazının icadı ve teknolojinin gelişim aşamalarında bu notlar da çok farklı şekillere bürünmüştür.

Yıllar öncesinden günümüze geldiğimizde, internet kullanımının gün geçtikçe artması, hatta hayatımızın tamamını etkisi altına alması, geçmişten bugüne gelen not tutma alışkanlığımız ve kendimizi ifade etme içgüdümüz bizleri blog siteleri açarak farklı konularda farklı içerikler paylaşmaya itmiştir. Blog sitesi açmak için pek çok farklı yöntem mevcuttur. Bunlardan biri; alan adı ve hosting gerektirmeden, belli şablonlar üzerinden açılan ücretsiz platformlar olduğu gibi bir diğeri de alan adını ve hostingi alarak kendinize özgü bir blog sitesi açmaktır. Blog sitesi açmak için isterseniz özel bir tasarım ve yazılım yaptırabilir, ya da OpenCart, WordPress ve Joomla gibi ücretsiz yazılımları da kullanabilirsiniz. Özel yazılım gerektiren web sitelerinin maliyeti biraz yüksek olsa da sizin istediğiniz gibi ve özgün bir site olur. Güncel olaylar, hele de bulunduğumuz ülkede gündem sürekli sıcak; siyaset / politika demiyorum, merakınız varsa onu da yapın tabii ama herkesin ilgisi başka. Gündem de sizin ilginizi çeken konularda bir gelişme olmaması imkansız neredeyse, takip edin, okuyun, aktarın… Meselâ bir arkadaşım League of Legends hakkında çok bilgili, oyunu iyi oynamakla kalmıyor üstüne taktik/strateji geliştirebiliyor. Ayrıca oynadığı kadar izliyor da oyunu, yasa dışı bahis oynuyor LoL üzerinden ciddi anlamda ücretlerde kazandı. Bunu bir de bloğa döktüğünü düşünsenize… Aslında buradan sonrası konuya göre site açmak ya da siteye uygun konu girmek üzerine ama biz kişisel blog üzerinden konuşuyoruz, başta da dediğim gibi kafanızın keyfine göre yazın ama özgün yazın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz