Sanal Sunucu Nedir?

0
315


Sanal sunucu; bir sunucu üzerinde birden fazla işletim sisteminin bulundurulmasına verilen isimdir. Kısacası sanal sunucular bir sunucunun yapabileceği tüm işlemlerin sanal ortamda da yapılabilmesine olanak sağlayan birimdir.


Her sanal sunucunun kendisine özel olarak tanımlanmış IP adresi, RAM belleği, sabit diski, işletim sistemi ve konfigürasyon dosya çeşitleri bulunmaktadır. Sanal sunucu genellikle küçük ve orta büyüklüğe sahip firmalar tarafından tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra fiziksel sunuculardan hiçbir farkı bulunmamaktadır. Özellikle fiziksel sunucuların yanıt vermediği ortamlarda oldukça kullanışlı olacaktır.


Sanal Sunucu Çeşitleri Nelerdir?
Sanal sunucular kullanım açısından oldukça avantaj sağlayabilmektedir. Fiziksel sunucuya nazaran donanım, lisans, elektrik, iklimlendirme gibi pek çok konuda ciddi oranda maliyeti azaltmaktadır. Kolay taşınabilme özelliği sayesinde her yere taşıyarak fiziksel sunucuların çalıştırılamadığı ortamlarda çalıştırabilirsiniz.


Fiziksel sunucuya göre çok daha hızlı veri yedekleyebilme özelliğine sahiptir. Güçlü donanımı sayesinde birkaç sunucu tek merkezde kontrol edebilme özelliği bulunmaktadır. Sanal sunucuların iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;


VPS Sanal Sunucu:Bu sunucu özel bir sunucudur. VPS sunucular fiziksel sunucu donanımlarının bölümlenmesi ile oluşturulmuştur. Bu sunucunun RAM ve işlemci gücü ortak olarak diğer sanal sunucular tarafından kullanılabilmektedir. Bu sunucularda en çok bulut VPS kullanılmaktadır. Dünyanın her yerinden kullanılabilmesi ve yüksek veri depolayabilme kapasitesi sayesinde oldukça başarılı bir profile sahip sanal sunucu çeşididir.


VDS Sanal Sunucu:VDS sunucu sanal adanmış sunucu olarak adlandırılmaktadır. VDS sunucuda her sanal sunucuya bir donanım atanmaktadır. Bunun yanı sıra VDS de dilediğiniz kadar sanal sunucu ortamı oluşturabilmeniz mümkündür.


Bu nedenle VPS sanal sunucudan farklı olarak ortak kullanım imkanı bulunmamaktadır. Bu sunucular yalnızca atanan donanımı kullanabilmesi nedeniyle VPS sanal sunucu çeşidine göre daha maliyetlidir. VDS ile esnek bir ortamda ana sunucu ve kaynaklarını daha fazla kontrol edebilme imkanı bulunmaktadır.


Sanal Sunucu Kullanım Alanları Nelerdir?
Sanal sunucunun fiziksel sunucudan hiçbir farkı bulunmamaktadır. Hatta birçok konuda sanal sunucudan daha fazla avantajının bulunduğunu söyleyebilmek mümkündür. Sanal sunucular genellikle küçük işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Çünkü daha düşük depolama imkanı sunmaktadır.


Bu durum büyük şirketler ya da firmalar için yeterli gelmeyecektir. Sanal sunucular; internet sunucularını barındırma, E-posta sunucularını barındırma, veri tabanı ihtiyacını giderme, kullanıcılara bulut servis oluşturma, şirket ve müşteri dosyalarını depolama ve saklama, 10 taneye kadar internet sitesi barındırma, cPanel ya da Plesk barındırma ve uzaktan çalışanlar için iş istasyonları oluşturmak için kullanılabilmektedir. Sanal sunucuyu web sitesi oluşturmak isteyen, radyo ve web yazılımları oluşturmak üzerine çalışmak isteyen herkes tercih edebilmektedir. Sanal sunucu özellikle yasal olmayan web siteleri için idealdir. Çünkü site herhangi bir durumdan dolayı yasaklandığında sitenin içerisinde bulunan tüm bilgileri saklı tutabilmektedir. Böyle bir durumla yalnızca URL değişikliği sağlanarak yeniden bir web sitesi kolayca oluşturulabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz