İşlemci Nedir ?

0
327


İşlemci; bilgisayardaki tüm işlemleri gerçekleştirebilen ve gerekli diğer birimlere gönderebilen birimdir. Bilgisayarın beyni olarak da adlandırılabilen işlemci bilgisayarda yapılan her işten sorumludur. Tüm aritmetik ve matematiksel işlemleri yaparak verilere işler ve yazılım komutlarını gerçekleştirir. İlk mikroişlemci 1970 yılında İntel markası tarafından piyasaya sürülmüştür. Zaman içerisinde farklı markalar tarafından da geliştirilmiştir.
Bu birim düşük kodlama sistemi ile çalışabilmektedir. İşlemciler 2’lik sistemi kullanarak birleştirmeler yapar ve görüntünün monitöre düşebilmesini sağlayabilmektedir. Ayrıca bu birim komutların işlenebilmesi için kendisine gelen sinyalleri transistörden geçirerek dört işlem halinde matematiksel işlemlere dönüştürür. Tüm bu işlemler, işlemcinin bileşenlerinden biri olan ALU’dan (kontrol birimi) geçirildikten sonra ekrana yansıtılmaktadır.


İşlemcinin Yapısı Nasıldır?
İşlemcilerin kendi içerisinde özel olarak tasarlanmış bir yapısı bulunmaktadır. İşlemci 4 farklı bölümden oluşturulmuştur. Her bölüm farklı bir özelliğe sahiptir. Bu bölümler ve görevleri ise şu şekildedir;
Aritmetik Mantık Birimi:Bu bölüm işlemcinin gerçekleştirdiği tüm matematiksel işlemleri yapmaktan sorumludur. Tüm işlemler bu bölümde hesaplandıktan sonra diğer bölümlere aktarılmaktadır.


Çekirdek:Bu bölüm işlemciye gelen tüm komutları gerçekleştirebilmektedir. Çekirdek işlemci için oldukça önemli bir bölümdür. Özellikle son teknoloji üretilen cihazlarda çekirdek sayısı artırılarak bilgisayarın gücü ve performansı da artırılmıştır. Bu kapsamda çift çekirdekli, dört çekirdekli, sekiz çekirdekli işlemciçekirdek yapısı bulunmaktadır.


Kontrol Birimi:Bu kontrol biriminin en önemli kısmı ALU’dur. İşlemci tarafından hesaplanarak oluşturulan veriler en son ALU kısmına ulaştırılır. Bu kısımda kontrolü sağlandıktan sonra ekrana yansıtılma sağlanmaktadır.


Ön Bellek:Çalışmakta olan cihazda bulunan programın verilerinin geçici olarak depolandığı birim ön bellektir. İşlemci ile aynı hızla olması nedeniyle, RAM’dan daha hızlı bir bellek birimidir. Bu bellek L1 ve L2 olmak üzere 2 kısmından oluşturulmuştur. Özellikle L1 kısmı oldukça hızlıdır. İşlemci depolama gereği duyduğu komutu ilk olarak L1 ön belleğinde depolar. Burada yer yoksa sırasıyla L2 ön belleği, RAM ve harddiskte depolama yapabilmektedir.


İşlemci Çeşitleri Nelerdir?
İşlemciler farklı boy ve şekillerde üretilebilmektedir. Her işlemcinin yapısı ve modeli birbirinden farklıdır. İşlemcilerde hız önemli olan diğer bir faktördür. İşlemcinin birim zamanda yapmış olduğu işlem sayısına hız adı verilmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında işlemcilerin modeli, şekli ve hızına bağlı olarak 2 farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar;


Slot Tipi İşlemciler:Slot işlemci çeşitleri dik bir şekilde ana kartın üzerine monte edilmektedir. Dikdörtgen bir kart şeklinde üretilen bu işlemci, kartın alt kısmında bulunan bağlantı noktaları sayesinde ana karta bağlanabilmektedir. Günümüzde üretilmemesi nedeniyle kullanılmamaktadır.
Soket İşlemciler:Bu işlemci tipi kare şeklinde üretilmektedir. Bu işlemci ana karta takılarak kullanılmaktadır. Bu işlemcilerde farklı marka ve modeller bulunmaktadır. Soket işlemcinin alt yüzeyinde işlemcinin modeline göre pek çok pin noktası bulunmaktadır.
Bu işlemcinin ana karta uyum sağlayan sokette olanı tercih edilmektedir. İşlemcide ne kadar pin yüzeyi bulunuyorsa, ana kartta da o kadar pin yüzeyi bulunmalıdır. Bunun yanı sıra işlemci ana kartına bir mandal yardımıyla tutturulmaktadır. Günümüzde şu an tek kullanılan işlemci çeşididir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz