Kişisel Blog Nasıl Olmalıdır?

8
709

Blog siteleri gün geçtikçe popüler hale gelmektedir ve neredeyse her internet kullanıcısının kişisel blog sitesi vardır. Blog okumaya başlayan herkesin kısa sürede kendi blog sitesini oluşturduğu bilinmektedir. Bu bloglara da kişisel blog adı verilmektedir. Blog oluşturmak teknik açıdan kolaydır ancak her bloga kişisel blog demek zordur. Bir blogun kişisel olması için blog kavramının ne olduğunu çok iyi anlamak gereklidir. Peki, kişisel blog nasıl olmalıdır? Öncelikle kişisel bloglar inanın kendisini en özgür hissettiği yer olarak nitelendirilebilmektedir. Kişisel bloglarda belli bir konunun olması mümkün değildir. Bunun nedeni, kişisel bloglarda yazarın kendi düşüncelerini ve gözlemlerini paylaşmasıdır. Kişisel blogları diğer bloglardan ayıran en önemli özellik de budur. Örneğin bir moda blogu yazarı, e son moda olan giysileri tanıtırken olumlu ve olumsuz yönlerini de yazmaktadır. Bu olumlu ve olumsuz yönler tamamen blog yazarının kendi düşüncelerinden oluşmaktadır.

Kişisel blog, her konuda bilgi veren, her haberi duyuran bir blog türü değildir. Ayrıca kopyala yapıştır ile oluşturulan bir site de değildir. Kişisel bloglarda gelir ve hit tasası olmamalıdır. Ayrıca  yazarının dışında bir görüşe de yer verilmemelidir. Adından da anlaşılacağı gibi kişisel blog kişiseldir. Kişisel blog nasıl olmalıdır diye sorulduğunda, öncelikle alan adı seçiminin de kişinin adı ve soyadı olmalıdır denilebilmektedir. En mantıklısı da buludur çünkü blog kişiseldir ve alan adının da kişinin adı olması kadar doğal bir durum olamaz. Ancak kimliğini açıklamak istemeyen kişilerin de olduğu bilinmektedir. Bu durumda ad ve soyad yerine sadece isim kullanılarak orijinal isimler türetilebilmektedir. Kişisel bloglarda en çok üzerinde durulan konu, tema seçimidir. Kişisel bloglardaki tema seçimi, blogu kullanan kişinin ve hedef kitlesinin profiline uygun olmalıdır. Örneğin çok genç yaştaki bir kişinin blog teması, hareketli olabilmektedir. Orta yaştaki bir kişinin blog teması ise daha sade olabilir. Ancak ne olursa olsun blog teması seçilirken okuyucunun beklentilerinin göz ardı edilmemesi gereklidir.

Kişisel blog nasıl olmalıdır sorusuna cevap aranırken hakkımda sayfasının oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Kişisel blog sayfasında ziyaretçiler kişinin fikirlerini, görüşlerini ve tecrübelerini okumak için gelmektedir. Ayrıca bu yazıların sahibinin kim olduğu da merak edilmektedir. Bu nedenle hakkımızda sayfası mutlaka olmalıdır.

8 YORUMLAR

  1. Kişisel bloglarda, tıpkı sosyal ağlarda olduğu gibi bir profil izlemini verilmeli diye düşünüyorum. Samimi olmalı, özgün olmalı, içten olmalı. Ziyaretçi o zaman daha çabuk ısınıyor; bir şey aradığı zamanda ilk olarak o kişisel blog aklına geliyor.

  2. Kişisel blog benim için sosyal medyadır. Mesela Facebook ile iletişim, paylaşım, takip gibi sosyal ihtiyacımı karşılayabiliyorum. Beğendiğim kişileri ve sayfaları rahatça takip edebiliyorum. Ayrıca benim için “Notlar” uygulaması ile kişisel blog ihtiyacımı da karşılıyor. Yeni nesil blog, vlog = Flogger.

    • Semih hocam, sosyal medya her zaman etkileşim açısından daha üstündür. Fakat, kişisel blog özgündür; her şeyiyle sana özgündür. Seni anlatan yegane sistemdir. Ben Blogger kullanıyorum. En azından insana bir şeylere sahip olduğun hissini yaşatıyor. Sosyal medya çökerse ya da ülkede yasaklanırsa (ki yaşanmamış bir şey değil) her şeyin az da olsa kısıtlanır. Blogger her zaman iyidir 🙂

      Yanlış anlamayın benim görüşüm. Sadece öylesine toplama içerik paylaşan biri olsam her zaman her koşulda face’i tercih ederim.

  3. Kişisel blog tamamen kişinin düşüncelerini yada belirli bir uzmanlık alanındaki bilgileri içermeli. Fakat günümüzde kişisel blog deyince bir bakmışsınız onlarca kategori içerisinde onlarca kopya içerik. Malesef özgün üretim yok denecek kadar az. Makalen için teşekkürler Mertcan

  4. Şimdikiler kişisel blog ile genel blogu karıştırıyorlar kişisel blog kendi bildikerini merak ettiklerini yazmak bunlar bildiğin haber sitesi gibi yönetiyorlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz